Pískování - tryskání, renovace auto-moto veteránů
23.09. 2020
Pískování - tryskání, renovace auto-moto veteránů

Pískování / tryskání auto-moto veteránů - pískování nebo-li tryskání veteránů, obvykle za účelem je očistit a zbavit původních povlaků, tedy různých starých tmelů a barev, je dnes již tradiční metodou prvního stupně jejich celkové renovace. Jak už ze samotného pojmenování, ,,pískování“, je patrné, se na jejich tryskání ponejvíce používá písek a to písek křemičitý, sklářský.
Jde totiž o to, že toto médium je poměrně dobře dostupné, relativně laciné, poměrně efektivní a z pohledu balistiky má i jednu z nejmenší míry destrukce povrchů karosářských dílů starých, kolových, motorových, dopravních prostředků.
Pochopitelně, že jsou abraziva jiná, ušlechtilejší a speciálně pro pískování dílců těchto výrobků i vhodnější, ovšem s ohledem na jejich komplikovanější dostupnost, zejména pak pro jejich výrazně vyšší cenu, kdy pří pískování např. auto-veteránů je spotřeba dle jejich velikosti, rozsahu a původního stavu několik set kilo, se jiná abraziva moc nepoužívají.
Nicméně i zde, u písků, je k tryskání veteránů potřeba zvolit správnou velikost / frakci používaného zrna, v tomto případě ideálně co nejmenší, např. 0,1-0,5mm, aby i míra případného nežádoucího poškození, zvlnění, apod., byla co nejmenší a v případě, když už to nastane, jelikož ne vždy tomu lze předejít nebo úplně zabránit, aby díl byl nějakou běžnou metodou a dostupnými prostředky co možné nejjednodušeji opravitelný.
Dalšími vhodnými a nanejvýš šetrnými abrazivy pro použití v tryskacích zařízeních k pískování veteránů jsou různá lehká abraziva, obvykle druhově z řady organických nebo jakákoliv jiná s výrazně menší měrnou hmotností, např. kukuřice, různé peckoviny nebo soda či skleněná drť.
Naopak např. abraziva kovová, zejména ocelové drtě, by se zdánlivě mohly jevit jako nejefektivnější, prakticky i ano, ovšem reálně by to nedopadlo moc dobře, jelikož se v případě ocelových nebo litinových abraziv jedná z pohledu balistiky o těžké ,,projektily“ s mnohem větší mírou destrukce při tryskání většinou u většiny veteránů a s ohledem na jejich stáří už ne příliš silných, mnohdy právě např. hloubkovou oxidací způsobující degradaci už tak notně zeslabených plechů.

Vhodná a obvykle používaná tryskací zařízení určená k pískování těchto dílů, z těchto materiálů: Mobilní pískovačka / tryskač; Pískovací box / kabina; Tryskací komora

Některé výsledky této práce můžete vidět zde: https://www.reno-tech.cz/fotogalerie/

Některá vhodná zařízení pro tyto procesy a práce naleznete v naší nabídce zde: https://piskovacky.cz/278-piskovacky-mobilni-profi-a-master a zde: https://piskovacky.cz/397-piskovacky-mobilni-spec-na-setrne-piskovani

Nezbytné ochranné prostředky pro volné tryskání si můžete prohlédnout zde: https://piskovacky.cz/314-osobni-ochranne-prostredky a zde: http://www.ochranne-pomucky-piskovani.cz/

A vhodné tryskací materiály / abraziva zde: http://www.abraziva.cz/

V případě, že by jste měli zájem si tyto zařízení od nás vypůjčit, naší nabídku (možnosti, podmínky a ceny) pronájmu naleznete zde: http://www.pujcovna-naradi-piskovacky.cz/