Pískování roubenek a jiných dřevostaveb z masívu
06.05. 2021
Pískování roubenek a jiných dřevostaveb z masívu

Pískování roubenek a jiných dřevostaveb z masívu – je sice z většiny pískování ten nejvyšší level zkušeností, schopností, také i patřičné strojní výbavy, nicméně již poměrně dlouho dobu používaný, osvědčený technologický postup čištění či jiného důvodu i způsobu různé úpravy dílů a staveb z dřevěného, přírodního masívu. Tedy se pískují jak celé dřevostavby, např. roubenky, sruby, apod., obvykle z účelem zbavit povrch těchto starších objektů nežádoucích povlaků např. různých plísní, mechů, hub, apod, a také i zetlelosti a jí způsobeného zápachu, tak i z důvodu odstranění původních, již značně degradovaných penetračních povlaků, laků či vosků, které již dávno neplní svou funkci ochrany dřeva proti různým nežádoucím vlivům.
U novostaveb, např. kanadských srubů to je pak obvykle za účelem zbavit masív lýka, tedy pryskyřice, které se nachází mezi kůrou a samotným dřevem jako takovým, coby stavebním materiálem, aby po té mohlo dojít k důkladnému průsaku penetračních a anti-plísňových prostředků do co největší hloubky, tedy vrstvy takto očištěného dřeva konkrétní stavby.
K tomuto účelu se používají např. některé z těchto zařízení: https://piskovacky.cz/278-piskovacky-mobilni-profi-a-master , které si u nás můžete jak zakoupit tak i pronajmout: https://pujcovna-naradi-piskovacky.cz/