Pískování historických budov, sakrálních staveb a podobných děl
06.05. 2021
Pískování historických budov, sakrálních staveb a podobných děl

Pískování historických budov, sakrálních staveb a podobných děl - je dnes nedílnou součásti obnovy různých historických, sakrálních nebo technických památek, jako jsou např. různé selské nebo řemeslné usedlosti, mlýny, kovárny, také tvrze, hrady, kostely, zámky, měšťanské domy, apod. a to ať z doby kamenné, bronzové, železné či novodobé, různých stavebních slohů - antiky, románské, gotiky, renesance, baroka, secese nebo i doby nedávno minulé. Zde na těchto objektech jde zejména o důkladné odstranění nežádoucích povlaků, jako např. starých omítek ze zdí, stropů nebo plášťů těchto budou a stavení, aby se pak tyto mohly řádně zrekonstruovat, tedy např. opravit kamenné nebo cihelné stěny, či napenetrovat dřevo proti plísním nebo jiným dřevokazným vlivům, houbám či živočichům. Proto pískování, tryskání je jeden z nejúčinnějších tedy i nejefektivnějších postupů v rámci revitalizace těchto objektů, budov, areálů, pro zachování jejich funkčnosti a kondice i pro další pokolení, odkázané nám našimi předky.
Pískovačky se proto v rámci komlexního restaurování poměrně často využívají jako speciální zařízení pro čištění či jiné ošetření povrchu či struktury různých předmětů, celých staveb nebo v archeologických nalezištích jako jeden z mála vhodných prostředků obnovy stávajících nebo nových předmětů a děl určených pro muzea nebo venkovní archeo komplexy. Příklady jsou např.: Pražský hrad i jiné historické části a objekty staré Prahy, rovněž i jiné naše hrady a tvrze např. Karlštejn, Křivoklát, Kašperk i kláštěry jako např. Plasy, Broumov, Břevnov, apod. Také i, pro nás více exotické, obvykle zahraniční jako např. v Egyptě Abú-Simbel, Abú-Sir, Alexandrie, Amarna, Asuán, Dér el-Bahrí, Der el-Medina, Gíza, Heliopolis, Karnak, Luxor, Memfis, Sakkára, Siwa, Tanis, Tura, Vádí-Natrun, Veset. Také i v Řecku např. Delfy, Epidaurus, Filippi, Knossos, Korint, Mykény nebo v Turecku např. Troja, Göbekli Tepe, apod..

V případě zájmu, nákupu nebo jen natipování vhodných mobilních pískovaček či jiných tryskacích zařízení pro tuto práci, jejich nabídku naleznete zde: https://piskovacky.cz/273-piskovacky-mobilni-tryskaci-jednotky .
V případě zapůjčení těchto mobilních tryskacích jednotek - pískovaček a jejich příslušenství pro provádění pískování, informace k této službě i doporučení pro vás optimálních zařízení pro konkrétní práci naleznete zde: https://pujcovna-naradi-piskovacky.cz/