Kompresory - Obecně
14.09. 2020
Kompresory - Obecně

Kompresory vhodné pro pískování, lakování, šopování : Jsou tlako-vzdušná zařízení, produkující stlačený vzduch, potřebný např. pro tryskání, lakování nebo metalizaci, jako nedílná součást nezbytného souboru příslušenství např. tryskacích pracovišť, k užívání různých, respektive všech vzduchových pískovaček tohoto principu, ať injektorových, tlakových nebo kombinovaných, ve kterých se vytváří a používá tryskací paprsek směsí nějakého abraziva a vzduchu.
Stlačený vzduch z kompresoru pak nasává, strhává nebo tlačí, jinými slovy dopravuje abrazivní zrno obvykle z nějakého zásobníku pískovačky, přes systém směšovačů, hadic, potrubí, atd. k cíli, které po té co vyjde/vyletí z pracovní/ústní trysky, dopadá na tryskaný předmět a mechanicky tak působí na povrch dílce za požadovaným účelem, jako ekvivalent např. broušení, kartáčování, čištění, apod.
Tyto kompresory se pak nejčastěji dělí na kompresory elektrické, vhodné pro provoz v různých dílnách, výrobních halách, apod., např. provoz různých kovovýrob, svařoven, sléváren, atd. tedy i převážně k místnímu / stabilnímu pískování / tryskání ... dieselové kompresory jsou naopak určené hlavně pro provoz v terénu, tedy v souvislosti s pískováním vhodnější spíše pro mobilní / volné tryskání, především těch dílů, které s ohledem na svůj charakter nelze jednoduše přemisťovat nebo s nimi jinak manipulovat, např. různé stavby – sokl, schody, střecha, dům, srub, most, stožár, podzemní nádrž čističky, přehradní hráz .

Jak výkonný kompresor je zapotřebí k pískování - tryskání?

Obecně, čím výkonnější kompresor, tím lepší, efektivnější tryskání, neplatí to však úplně ve všech případech.

Jinými slovy, pro mobilní pískovačky, aby jste plně využil její potenciál, budete potřebovat kompresor s výkonem, tedy produkcí tlakového vzduchu od min. cca 3000l/min. (180m3/hod.), jinak čím více, tím lépe ... ale ne zase příliš, poněvadž pakliže nebudete mít v případě více výkonného kompresoru pro jeho nadbytek produkce tlakového vzduchu využití (pískování, či jiná zařízení), budete si zbytečně vyrábět ,,drahý“ vzduch a pískování, potažmo zakázka se vám bude zbytečně prodražovat.
Je to podobné, jako když např. pro malý domek nebo byt budete mít zbytečně moc výkonný kotel, který utáhne malé sídliště ... sice vám i ten výš domek nebo byt vytopí, ale zbytečně draho, proto, aby jste co nejefektivněji využil potenciál toho velkého kotle, ideálně, když na něho zapojíte ještě nějaký další obytný objekt nebo jinou technickou budovu (výrobní hala, skleník, apod.) ... naopak, když bude kotel poddimenzovaný, budete mít v objektu zimu. Tedy ideálně, stejně jako kotel pro nějaký objekt, bude i váš kompresor optimalizovaný právě pro provoz vaší mobilní pískovačky.

Nebo podobně jako když budete chtít táhnou malou káru/přívěs (např. 750kg), stačí vám svým výkonem osobní či dodávkové auto ... když ale budete chtít táhnou několika tunový návěs, (např. 30t), bude na toto již zapotřebí výkonný tahač, tedy auto nákladní.

Proto naší nabídku výkonově dostačujících, tedy vhodných dieselových kompresorů naleznete zde: https://piskovacky.cz/317-kompresory-diesel-mobilni-vlecne-vhodne-k-piskovani-tryskani ... s ohledem na větší výkon tedy i prac. rozsah pískovaček, doporučujeme kompresory silnější, tedy ty co jsou v kategorii 5500l/min. tedy https://piskovacky.cz/379-d-k-s-produkci-vzduchu-do-5500lmin 

Tyto zařízení naleznete na našich stránkách zde: https://piskovacky.cz/393-kompesory-vhodne-pro-piskovani-lakovani-a-sopovani